12 Temmuz 2013 Cuma

Sınıf (Clasis)  : Asteroidea (Deniz Yıldızları)
FOSİL SAYISI : Dünyada şu ana kadar bulunup yaş ve tür tayini yapılmış 460 milyonun üzeride fosil vardır.
Farklı Fosilleşme Ortamlarında Gerçekleşen Başlıca Fosilleşme Olayları Şöyle Özetlenebilir:

Karbonlaşma( Kömürleşme) : Bitki fosilleri deniz, göl ya da bataklık gibi su ortamlarında gömülerek fosilleşebilir. “Kömürleşme” de denen bu karbonlaşma olayı sonucunda bitkiler kısmen veya tamamen değişerek kömür - fosil haline gelebilirler.


Petrifikasyon: Bazı durumlarda hayvan kabukları ve kemiklerinin içindeki boşluk ve gözenekler kalsit, silis ve demirce zengin sularla dolarak kristalleşebilir. Dolayısıyla bu organizma kalıntılarının mineral bileşimleri değişir. En iyi bilinen petrifikasyon tipi, silisce zengin suların bitki hücrelerinin içine girmesi ve bitki kalıntılarını silisleştirmesidir.Buna silisleşmiş ağaçlar örnek olarak verilebilir. Yani bitkiler kaya halini alıyor.

Yumuşak dokuların korunması yoluyla fosilleşme:  Bazen çok özel korunma koşullarında, organizmaya ait deri, tüy, doku gibi bazı parçalar bozulmadan fosilleşebilir. Örneğin; Sibirya’da buz kütlelerinin içinde milyonlarca yıl bozulmadan bütün olarak kalmış mamut fosilleri kalmıştır. Bu fosillerde hayvanların midelerindeki yiyecekler bile korunmuştur.

Bu olağanüstü koşullar sadece soğuk bölgelerde değil, sıcak ve kurak iklimlerde de oluşabilir. Mumyalaşma, adı verilen kuruma yoluyla fosilleşme sürecinde, yumuşak dokular bakteriler tarafından çürütülmeye fırsat kalmadan kısa sürede kurur. Çin’in Jehol bölgesinde bu şekilde kuruma yoluyla fosilleşmiş, derileri ve tüyleriyle olduğu gibi korunmuş dinozor ve kuş fosilleri bulunmuştur.

Organik kapanlar: Bir organizmanın amber, doğal asfalt veya çürümüş organik madde içinde hapsolunarak korunması sonucu oluşan fosilleşme şeklidir. Örneğin, bu organik kapanlardan amberler, ağaç reçineleridir. Ağaçtan akan reçine böcek, örümcek veya küçük kertenkelelerin üstüne düşebilir. Hemen katılaşarak sertleşen bu madde içindeki hayvan hiç bozulmadan ve tüm detaylarıyla milyonlarca yıl boyunca kalabilir.
Bir çeşit petrol kalıntısı olan doğal asfalt suyla örtülmüş olabilir. Çevrede yaşayan hayvanlar, bu sudan içmek için geldiklerinde, suyun içine düşebilirler. Böylece yapışkan zeminden kurtulamayan hayvan hiç bozulmadan asfalt içine korunur. Bu tip olağanüstü ortamlarda fosilleşmiş hayvanlara Amerika’da Kaliforniya bölgesinde rastlanmıştır.
Bataklıklarda bir başka organik kapan ortamlarıdır. Asidik özellikte olan bataklık ortamları organik malzemeyi bozsa da, nispeten daha sağlam olan kemikler bozulmadan kalabilir.               Örneğin, Danimarka da bir bataklık ortamında 2.000 yıl öncesine ait fosil kalıntıları bulunmuştur.

İz fosiller: Organizmaların kusmuk pelletleri (topak ), dışkı pelletleri (koprolit= fosilleşmiş dışkı ) gibi hareket, hareketsizlik, beslenme, sürünme ve eşelenme gibi yaşam faaliyetlerinin sonucu olan izler de fosilleşebilir. Bunlara iz fosiller denir.
Anahtar fosil (Kilavuz fosil) : Geniş bir coğrafyada yaşamış ama kısa bir süre hayatta kalmış canlıların fosillerine denir. Örneğin
¨Trilobit¨ adı verilen eklembacaklı türü, deniz kenarlarında kambriyen döneminde yaşamış ve soyu tükenmiş bir anahtar fosildir. Foraminifer denen tek hücrelilerin ¨Nummulites¨ cinsi üst paleosen-alt oligosen döneminin ve omurgasızlardan, cephalopodlardan (kafadan bacaklı) ¨Ammonit¨ türleri Jura döneminin anahtar fosilleridir.


Anahtar fosilin özelliği bulunan diğer fosillerin yaşının belirlenmesinde rol almalarıdır; örneğin aynı tabakada bulunmuş tüm fosillerin yaşı aynıdır eğer bulunan tabakada 1 adet Ammonit varsa o zaman o tabakadaki her fosil jura dönemine aittir denilebilmektedir. Paleontoloji açısında önemli yani.
Neanderthaller 
Sınıf (Clasis) : Reptila (Sürüngenler)
Dal (Phyllum) : Chordata (Kordalılar)

Bu dalda bulunan tüm canlıların ortak özellikleri korda (Corda : Tel, İp) denen ve içten destek veren esnek yapılarının oluşudur.
Dal (Phyllum) : Arthropoda (Eklembacaklılar)
Sınıf (Clasis)  : Trilobita (Üç Parçalı)
Alt Kambriyen – Permiyen
Dal (Phyllum) : Mollusca (Yumuşakçalar)
Sınıf (Clasis)   : Cephalopoda (Kafadanbacaklılar)
Cins (Genre)  : Nautilus
Dal (Phyllum) : Mollusca (Yumuşakçalar)
Sınıf (Classis) : Pelecypoda (Balta Ayaklılar) = Bivalvia

Midye ve istiridyeler bu gruba dahildir, vücutlarını koruyan 2 kapaklı kavkıları vardır, solunumu solungaçlarıyla yaparlar,
MAKROFOSİLLER
Dal (Phyllum) : Coelenterata
Sınıf (Classis) :  Anthozoa (Corallaria) (Mercanlar)
MİKROFOSİLLER  
     
FORAMINIFERLER :
Dal (Phyllum) : Sarcodina (Yalancı Ayaklılar)
Sınıf (Classis) : Rhizopodea (Kök Ayaklılar)
Takım (Ordo) : Foraminiferida
Paleontolojipalaıos : eski, ontos : varlık ve fosil kavramı, latince ¨ yerden çıkarılmış ¨ manalarına gelir.

Sistematik (Taksonomİ) : Canlıların belirli bir düzen içerisinde doğal olarak gruplara ayrılmasını kapsayan bilim dalıdır. Taksonomik sıralama şu şekilde olur :
ALEM - KINGDOM
DAL   - PHYLLUM
SINIF - CLASIS
TAKIM - ORDO
AİLE - FAMILIA
CİNS - GENUS
TÜR  - SPECIES

700.000 Yıllık Genler Bulundu


İnsanların geçmiş hayatın kapılarını aralamak için yaptıkları çalışmalara fosil araştırmalarından sonra bir yenisi daha eklendi ve 700.000  yıl yaşındaki bir kemikten neredeyse tüm genler açığa çıkartıldı. Danimarka Copenhagen Doğa Tarihi Müzesi’ndeki Centre of GeoGenetics adlı gen araştırma merkezinde şu ana kadar bulunmuş en eski DNA molekülü açığa çıkartıldı. 700.000 yıl önce yaşamış olan bir ata ait kemik kalıntısını kullanan bilim insanları 3 yıllık titiz bir çalışma sonrasında neredeyse canlıya ait tüm gen dizilimini ayırt etmeyi başarabildiler.

Dünyanın en eski kuşu bulundu


Çin’deki kazılarda yapılan keşif, dünyanın en eski kuşu olarak kabul edilen Archaeopteryx’i ikinci sıraya itti. Paleontologlar, Aurornis xui adı verilen yeni bir kuş türünün Archaeopteryx’ten 15 milyon yıl önce yaşadığını belirtti.